پاورپوینت معماری بررسی کاروانسراها در 480 اسلاید به بررسی کلی کاروانسرا ها می پردازد مواردی که در این پاورپوینت مورد بحث قرار می گیرد تاریخچه کاروانسراها و همچنین عملکرد و کارکرد آنها و در نهایت آنچه امروز از کاروانسراها باقی مانده است را مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به قدمت کاروانسراها در ایران شناخت معماری این بناهای قدیمی امری واجب می باشد وب سایت فروشگاه معماری ارشد کار ارائه دهنده پاورپوینت معماری با تمامی موضوعات و در تمامی مقاطع می باشد
فهرست مطالب
- کاروان سراهای برون شهری
- کاروان سراهای درون شهری
- اهميت شناخت كاروانسرا
- کاروانسراها
- رباط
- سابات
- انواع کاروان سراها
- كاروانسراهاي مدور
- كاروانسراي دو ايواني
- كاروانسراها با تالار ستون دار
- كاروانسراهاي چهار ايواني
- كاروانسراها با طرح متفرقه
خلاصه پاورپوینت معماری بررسی کاروانسراها
منابع تاریخی حکایت از آن دارند که بنیانگذار احداث بناهای مورد بحث ، هخامنشیان بودند ، هردوت ، مورخ یونانی در کتاب پنجم خود از منزلگاه هایی گفتگو می کند که توسط هخامنشیان بین شوش و سارد ساخته شده است . این مورخ از 911 بنای شبیه کاروانسرا( چاپارخانه) نام می برد که در طول حدود 2500 کیلومتر فاصله بین پایتخت هخامنشی و بابل ساخته شده و کاروانیان سه ماهه آن را طی می کردند. کاروانسراها : کاروانسرا بیشتر مورد استفاده طبقه اعیان و حکومتی تعلق داشته است . كاروانسرا علاوه بر اتاق و ايوان داراي باره بند،طويله و انبار است و اغلب ورودي آن را بازار كوچكي بنام غلافخانه تشكيل ميدهد… سابات : سابات در اصل سایه بان و یا سایه باد بوده است یعنی سایه بانی در مسیر باد، سابات در مسیر راهها برای استراحت چند ساعته وکوتاه مدت و بیشتر… کاروان سرای درون شهری:که به دو دسته ی کاروان سراها و تیمچه تقسیم می شود. کاروان سراهای درون شهری معمولاً دوطبقه و دارای بیش از یک ورودی می باشند. (زیرا امنیت در شهر حاکم نیست!) ضمناً این نوع کاروان سراها فاقد اصطبل بوده و ستوران در فضای بیرون شهر یا چاروادارخانه (چاپاردار) نگهداری می شدند که در حاشیه شهر…
کاروانسراهای مدور
تعداد کمی از کاروانسراهای ایران با نقشه مدور بنیاد گردیده است . این نوع کاروانسراها بسیار جالب توجه و از نظر معماری حائز اهمیت فراوان است گرچه در حال حاضر فقط دو نمونه از آن شناخته شده ولی همین دو نمونه نشان دهنده سلیقه – ذوق ، ابتکار و بالاخره هنر نمائی فوق العاده معماران آن است. نمونه های یاد شده یکی رباط زین الدین در جاده یزد – کرمان و دیگری کاروانسرای زیده بین کاشان و نطنز است : تاریخ هر دو بنا به زمان صفویه مربوط می شود .
کاروانسراهای چند ضلعی
این گروه از کاروان سراها به شکل چند ضلعی (اغلب 8 ضلعی)وهمانند کاروان سراهای مدور بسیار زیبا بنا شده اند. وزمان ساخت آنها دوره ای است که معماری کاروان سراها پیشرفت قابل ملاحظه ای به وجود آمده است. به احتمال زیاد ایحاد این نوع کاروان سراها بیشتر حنبه نظامی ودفاعی داشته تا مذهبی واقتصادی،به این دلیل که دفاع از یک بنای مربع یا مستطیل شکل می باشد. کاروان سرای چند ضلعی از داخل .خارج قرینه بوده ولی کاروان سراهای مدور از خارج دایره شکل و در داخل جند ضلعی هستند. نکته جالب توجه در معماری کاروان سراهای مدور و چند ضلعی این است که گرچه داخل بنا به صورت چند ضلعی است ولی از شیوه معماری ایران سود برده وحیاط چند ضلعی داخل آن را نیز به صورت چهار ایوانی طرح و ایجاد کرده است.
کاروانسرا با پلان های متفرقه
این گروه ، کاروانسراهائی هستند که نقشه و معماری آن با آنچه که در گروههای ۱-۵ اجمالا بررسی شد شباهتی ندارند . دلایل مختلف چون ، سلیقه ذوق معمار ، نفوذ معماری خارجی ، شرائط وموقعیت جغرافیائی ، در احداث اینگوانه کاروانسراها نقش داشته است
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.